Home > Inspiratie > Benodigdheden

Benodigdheden voor het maken van sieraden

Er zijn verscheidene benodigdheden en vele materialen die zeer van pas kunnen komen bij het maken van een mooi en correct afgewerkt sieraad.

U vindt hieronder informatie over:

Gereedschap

Het gebruiken van het juiste gereedschap kan het maken van sieraden en andere mode accessoires vergemakkelijken.

Alleslijm

Alleslijm

Alleslijm is, zoals de naam al zegt, bedoeld voor het lijmen van verschillende soorten materiaal (kijk voor de specifieke materialen op de gebruiksaanwijzing van de lijm). Met behulp van alleslijm kunt u bijvoorbeeld kralen van verschillende materialen op elkaar lijmen voor het creëren van prachtige en unieke kralen.

Combitang

Combitang

De combitang kan over het algemeen knijpen, knippen en buigen. Hoewel deze tang zeer handig is, vervangt hij niet helemaal de andere tangen. Het maken van mooie oogjes en lusjes is bijvoorbeeld vrij lastig met een combitang.

Kniptang

Kniptang

Een kniptang is bijvoorbeeld bedoeld voor het knippen van staaldraad, nietstiften en kettelstiften. Gebruik, om te voorkomen dat u iets in uw ogen krijgt, altijd een speciale veiligheidsbril bij het knippen van draad en sieradenonderdelen.

Platbektang

Platbektang

De platbektang is het juiste gereedschap voor het vastzetten van knijpkralen en het openen en sluiten van ringetjes.

Rondbektang

Rondbektang

De rondbektang wordt veelal gebruikt voor het maken van oogjes/lusjes en het openen van ringetjes.

Rijgbord

Rijgbord

Een rijgbord is een ideaal hulpmiddel bij het ontwerpen van een sieraad. U kunt de kralen en toebehoren van uw sieradenontwerp helemaal uitstallen op het rijgbord om een goed beeld te krijgen van uw ontwerp. Een rijgbord houdt de kralen goed op hun plaats en zorgt er dus voor dat uw kralen niet alle kanten op rollen. Het gebruik van een rijgbord geeft u ook de mogelijkheid om gemakkelijk veranderingen aan te brengen in uw ontwerp.

Rijgnaald

Rijgnaald

Het is aan te raden om speciale rijgnaalden te gebruiken bij het rijgen van kralen. Deze speciale rijgnaalden zijn namelijk vaak flexibeler, langer en dunner dan gewone naalden. Heeft u ook vaak moeite om het draad door het oog van de naald te halen? Neem dan een “self-threading” of “easy eye” rijgnaald.

Speciale metalen vingerring

Speciale metalen vingerring

Als u moeite heeft met het openen van ringetjes, is er een speciale metalen vingerring verkrijgbaar die het openen van ringetjes gemakkelijker maakt.

Splittang

Splittang

De splittang is speciaal bedoeld om sterke, stugge ringetjes te openen, zoals de schakels van jasseron.

Strasslijm

Strasslijm

Strasslijm is specifiek bedoeld voor het plakken van plakstenen en similistenen in de daarvoor bedoelde metalen kastjes, maar het kan bijvoorbeeld ook gebruikt worden bij het lijmen van plakstenen op andere vlakke, niet absorberende ondergronden, zoals bijvoorbeeld een parelmoerhanger.

Draad e.d.

Er zijn veel verschillende soorten draad en ketting om uw sieraad mee te maken. Elk materiaal heeft z’n eigen voordelen en is vaak geschikt voor een bepaald soort ontwerp/ techniek. Ook is voor specifieke kralen een bepaald soort draad vaak beter geschikt dan andere soorten draad. Zo gaan zoetwaterparels bijvoorbeeld het beste op staaldraad; deze kralen passen in ieder geval niet op een kunstsuede veter, want zoetwaterparels hebben vaak kleine gaatjes.

Elastisch draad

Elastisch draad

Dit draad is uitermate geschikt voor het maken van armbandjes. Het is vaak wel dikker en steviger dan elastisch nylon draad en het gat van de kraal moet daarom wel groot genoeg zijn voor dit elastische draad.

Elastisch nylon draad

Elastisch nylon draad

Dit dunne en elastische draad is uitstekend om te gebruiken voor armbandjes. Verkrijgbaar in verschillende diktes en kleuren. Doordat het in verschillende diktes verkrijgbaar is, is er bijna altijd wel een elastisch nylon draad dat door het gat van uw kralen past.

Ketting/Jasseron

Ketting/Jasseron

Ketting/jasseron is ideaal om te gebruiken voor een bedelarmband, maar kan ook goed in een halsketting verwerkt worden. Doordat ketting/jasseron uit schakels bestaat is het makkelijk om het op verschillende manieren te gebruiken. U kunt de schakels gebruiken als ringetje, u kunt kleine trosjes van de ketting maken, u kunt stukjes ketting aan een boekenlegger bevestigen, u kunt ketting combineren met kunstsuede veter en ga zo maar door. Ketting/jasseron is er in allerlei soorten, maten en kleuren.

Kunstsuede veter

Kunstsuede veter

Kunstsuede veter kan gebruikt worden voor het maken van verschillende ontwerpen. Verkrijgbaar in verschillende diktes en kleuren. Door de dikte van de veter kunnen er alleen kralen met een groter gat op geregen worden. Een voordeel van kunstsuede veter is dat het te knopen is voor een speels effect in uw sieraden.

Lint

Lint

Lint is een prachtig materiaal dat vooral goed gebruikt kan worden bij het maken van halskettingen. Als u een mooie, grote hanger aan een lint hangt, heeft u al snel een zeer chique sieraad.

Memory wire

Memory wire

Memory wire is een stugge, metalen spiraal waar kralen op geregen kunnen worden. Het is een dunne draad waar het beste kralen met een klein gat op passen, maar ook kralen met een groot gat blijven zitten door een groter oogje aan het einde te maken, een kraal met een kleiner gat op het einde te rijgen of kapjes op het einde te gebruiken. Memory wire is verkrijgbaar in specifieke maten voor een armband, een ring of een halsketting.

Nylon draad

Nylon draad

Nylon draad wordt vaak gebruikt als rijgdraad; het is soepel en niet elastisch. Doordat nylon draad soepel is, kan het goed gebruikt worden bij ingewikkelde rijgpatronen. Transparant nylon draad kan goed gebruikt worden voor zwevende kettingen.

Staaldraad

Staaldraad

Staaldraad is een veel gebruikt materiaal bij halskettingen en armbanden. Een speciaal daarvoor bedoelde kniptang is nodig om het staaldraad op maat te knippen. Gebruik, om te voorkomen dat u iets in uw ogen krijgt, altijd een speciale veiligheidsbril bij het knippen van staaldraad. Tijdens het werken met staaldraad en bij het opbergen/dragen van sieraden gemaakt van staaldraad, moet u ook uitkijken dat er geen kinkjes ontstaan in het draad. Verkrijgbaar in verschillende diktes en kleuren. Doordat het in verschillende diktes verkrijgbaar is, is er bijna altijd wel staaldraad dat door het gat van uw kralen past.

Waxkoord

Waxkoord

Waxkoord is geschikt voor het maken van allerlei ontwerpen, van armbandjes tot kettingen. Waxkoord is zeer stevig en niet rekbaar. Verkrijgbaar in verschillende diktes en kleuren. Kralen met een heel klein gat zullen niet op dit draad passen. Een voordeel van waxkoord is dat het te knopen is voor een speels effect in uw sieraden.

Zijde koord

Zijde koord

Zijde koord kan op dezelfde manier gebruikt worden als waxkoord. Door de mooie glans van dit koord, krijgt uw sieraad een chique uitstraling. Kralen met een klein gat zullen niet op dit draad passen.

Accessoires

Hieronder vindt u een aantal artikelen die altijd handig zijn om in huis te hebben als u zelf sieraden maakt.

Draadbeschermers

Draadbeschermers

Draadbeschermers worden gebruikt om een lusje gemaakt van staaldraad te beschermen en langer in optimale vorm te houden. Een ketting van staaldraad wordt vaak afgesloten met een knijpkraal en een lusje; een draadbeschermer verstevigt het lusje.

Kalotjes

Kalotjes

Kalotjes zijn bolletjes met een oogje eraan die u kunt dicht knijpen en om een knijpkraal klemt. Deze worden gebruikt aan het einde van een sieraad als afwerking; er kan een ringetje of sluiting aan bevestigd worden.

Kapjes

Kapjes

Kapjes kunnen gebruikt worden als afwerking aan het eind van een sieraad of juist om een kraal te accentueren.

Kettelstiften

Kettelstiften

Kettelstiften hebben onderaan de stift een oogje en worden bijvoorbeeld gebruikt als tussenzetsel. U kunt met behulp van een kettelstift een mooie hanger maken of u kunt zelfs een hele ketting maken (ook wel “kettelen” genoemd).

Knijpkralen

Knijpkralen

Knijpkralen kunnen met behulp van een platbektang worden vast geknepen. Ze worden onder andere gebruikt voor het afwerken van staaldraad en het vastzetten van kralen.

Nietstiften

Nietstiften

Nietstiften lijken veel op kettelstiften, alleen hebben ze geen oogje onderaan de stift. Er zit onderaan bijvoorbeeld een bolletje of een plat uiteinde waar de kralen op blijven hangen (wanneer u een kraal heeft die over het uiteinde past, kunt u er bijvoorbeeld een kapje tussen plaatsen). Nietstiften worden bijvoorbeeld gebruikt voor het maken van een hanger.

Ringetjes

Ringetjes

Ringetjes worden gebruikt om bijvoorbeeld hangertjes en sluitingen te bevestigen. Er zijn ringetjes in allerlei vormen, zoals rond, ovaal en hartvormig. Ook wordt een ringetje wel gebruikt in plaats van een verlengketting om een standaard sluiting in te haken.

Sluitingen

Sluitingen

Er zijn veel verschillende sluitingen van hele simpele tot zeer bewerkte, van magnetische tot draaisluitingen. De juiste sluiting bij een sieraad vinden kan erg moeilijk zijn. Het is daarom altijd aan te raden om te bedenken of de sluiting veel in het zicht is (zoals bij armbandjes) of dat de sluiting niet veel te zien is (zoals vaak bij een halsketting). U kunt besluiten om de sluiting als eye-catcher van een halsketting te maken en het dus in het zicht te laten; er zijn zeer mooie sluitingen te koop die hier speciaal voor bedoeld zijn. Ook is het belangrijk om te bedenken of het omdoen van het sieraad lastig is voor de drager; in dit geval is het een idee om een sluiting te gebruiken die makkelijk te openen/sluiten is, zoals een magnetische sluiting of een kapittel sluiting.

Tussenzetsel

Tussenzetsels

Een tussenzetsel kan als een verbinding gebruikt worden tussen twee delen van een sieraad en wordt ergens tussen geplaatst door middel van ringetjes.

Verdelers

Verdelers

Een verdeler is een hulpstuk om een sieraad met meerdere draden te maken. Het houdt de verschillende draden uit elkaar en kan gebruikt worden om de meerdere draden aan een sluiting te bevestigen.

Verlengketting

Verlengkettingen

Een verlengketting is zeer handig, omdat u hiermee zelf de maat kunt aanpassen van uw sieraad. Bijvoorbeeld, een ketting kan korter of langer gemaakt worden afhankelijk van uw outfit. Wanneer u de verlengketting aan beide kanten van het sieraad vast zet, werkt de verlengketting als een veiligheidsketting; het sieraad moet dan wel lang genoeg zijn om over uw hoofd of om uw pols te passen zonder de ketting los te maken.

Veterklemmetjes

Veterklemmetjes

Als u een sieraad maakt van onder andere waxkoord of kunstsuede veter dan zijn veterklemmetjes onmisbaar voor het afwerken van uw creatie. U kunt een sluiting of ringetje bevestigen aan het oogje dat aan het veterklemmetje zit. Veterklemmetjes zijn er in vele soorten, maten en kleuren.

Kralen

Kralen zijn natuurlijk onmisbaar bij het maken van sieraden. Kralen zijn er in allerlei materialen. Hieronder zullen verschillende soorten kralen kort belicht worden.

Glaskralen

Glaskralen

Glaskralen worden veel gebruikt in sieraden, omdat het verkrijgbaar is in allerlei vormen en kleuren. Glaskralen zijn er in vele variaties, zoals glanzende geslepen glaskralen, glaskralen met schitterend zilver- of goudfolie en Italian-style millifiori (3D-effect) glaskralen. Glas is wel een zwaar materiaal. Ondanks dat glaskralen stevig zijn, kunnen ze breken als ze vallen of ruw behandeld worden. LET OP! Als glaskralen breken of als er scherfjes af zijn, kunnen de stukke delen van de kralen scherp zijn.

Glaskralen kristal

Glaskralen kristal

Glaskralen kristal zijn gemaakt van kristal glas; deze kralen zijn vaak geslepen (facet) en hebben een mooie glans en een prachtige schittering. Ondanks dat glaskralen stevig zijn, kunnen ze breken als ze vallen of ruw behandeld worden. LET OP! Als glaskralen breken of als er scherfjes af zijn, kunnen de stukke delen van de kralen scherp zijn.

Houten kralen

Houten kralen

Het gebruik van houten kralen kan een heel natuurlijke look geven aan het sieraad. Hout is over het algemeen een licht materiaal; als u een licht sieraad wilt maken, kunnen houten kralen een goed alternatief zijn voor bijvoorbeeld glas kralen, keramiek kralen of metalen kralen. Houten kralen kunnen helaas wel vrij snel door de zon en het dragen van de kralen verkleuren.

Kunststof kralen

Kunststof kralen

Kunststof kralen zijn zeer licht en kunnen in allerlei soorten mode accessoires verwerkt worden. Kunststof kralen zijn er in alle denkbare kleuren, maten en vormen, zoals kralen met glitters of kralen met een leuke print. Het voordeel van kunststof kralen is dat ze niet zo snel kunnen breken.

Metalen kralen

Metalen kralen

Metalen kralen zijn over het algemeen sterk en vrij zwaar, maar deze kralen zijn er ook in lichte varianten, zoals metalen filigraan kralen en flinterdunne metalen hangers. Er zijn prachtig bewerkte metalen verdelers, tussenzetsels en kastjes voor plakstenen en simillistenen. Verder zijn er natuurlijk ook superleuke bedels en hangertjes.

Metal look kralen

Metal look kralen

Metal look kralen zijn gemaakt van kunststof, maar zien eruit als metaal door de kleur van de kralen. Als u bang bent dat uw sieraad te zwaar wordt, kunt u besluiten om in plaats van metalen kralen de kunststof metal look kralen te gebruiken. Metal look kralen kunnen wel sneller beschadigd raken dan metalen kralen.

Natuursteen kralen

Natuursteen kralen

Natuursteen kralen zijn zoals de naam al aangeeft gemaakt van echt natuursteen, zoals echte zoetwaterparels, kralen gemaakt van koraal en (half) edelsteen. Ze zijn meestal wel wat duurder, maar staan erg chique in een sieraad.

Parelmoer kralen

Parelmoer kralen

Parelmoer kralen zijn, zoals de naam al zegt, gemaakt van parelmoer. Parelmoer kralen zijn er in allerlei soorten en maten, zoals platte, ronde kralen of grote, platte, hartvormige hangers. Parelmoer kralen hebben een speciaal glans effect dat uniek is voor parelmoer.

Porselein/Keramiek kralen

Porselein/Keramiek kralen

Kralen van porselein of keramiek zijn gebakken van klei en zijn geglazuurd. Ze zijn verkrijgbaar in vele maten, kleuren en vormen.

Strass kralen/stenen

Strass kralen/stenen

Als u uw sieraad of ander mode accessoire wilt laten opvallen en wilt laten schitteren, dan kunt u kralen met strass of strass stenen verwerken in uw sieraad. U kunt strass plakstenen of simillistenen plakken in een daarvoor bedoeld kastje of u kunt kralen gebruiken, zoals bepaalde rondellen en bollen, waar al strass stenen in verwerkt zijn.

925 Zilveren kralen

925 Zilveren kralen

Kralen van 925 zilver (sterling zilver) beschadigen en verkleuren niet zo snel als metalen kralen. Ze kunnen wel wat zwart worden, maar dat kan opgepoetst worden met speciale poetsdoekjes of zilverpoets. De cijfers 925 op kralen of accessoires van 925 zilver wil zeggen dat het 92,5 % zilver is. De overige 7,5% bestaat uit andere metalen, want puur zilver is te zacht om te gebruiken.

Overig

LET OP! Verder is het natuurlijk belangrijk dat u bij het maken van sieraden en dergelijke let op uw veiligheid. Het gereedschap en ander materiaal dat gebruikt wordt voor het maken van sieraden kan gevaarlijk zijn bij onjuist gebruik. Bij verschillende technieken is onder andere het dragen van een veiligheidsbril of beschermende handschoenen zeer belangrijk (denk bijvoorbeeld aan het knippen van metaal draad en het knippen van kettelstiften of nietstiften).

 
 
 

Internationaal

sayila.nl
sayila.com
sayila-perlen.de
sayila.fr
sayila.es
sayila.be
 

Alle prijzen in EUR en inclusief BTW.